Strona główna » Turystyka » Kulinarna » Chleb tatarczuch
Chleb gryczany o ciemnej barwie ze słodkim smakiem cieszy się ogromną popularnością. Nieodłączny element odpustów i jarmarków. Tradycja wypieku tego pieczywa przekazywana była skrzętnie z pokolenia na pokolenie. Zaczyn chleba powstaje na mące gryczanej z użyciem mleka, wody i drożdży. Po wyrośnięciu ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Upieczony bochen waży około 7 kg. Świeżość chleba utrzymuje się nawet do 7 dni. Najczęściej spożywany jest on z masłem, wędliną, ale może być używany jako deser do kawy zamiast ciasta. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie.
Chleb Jadwigi Plesińskiej z Żarek wpisany na Liście Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa. Otrzymał również Nagrodę Perłę w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego.
Tatarczuch do kupienia w ramach Jarmarków w Żarkach na stoisku przy ul. Piaski (wejście od strony kościoła parafialnego) u Jadwigi Plesińskiej. Jarmarki co środę i sobotę. Chleb dostępny poza okresem zimowym.
Dane teleadresowe:
Producent - Jadwiga Plesińska
ul. A. Mickiewicza 16, 42-310 Żarki
tel. 668 322 228, 34 3148573,
https://www.facebook.com/Obwarzanki-%C5%BBareckie-i-Chleb-Gryczany-Tatarczuch-597849710595809
Wasze komentarze
wszystkich komentarzy: 0
dodaj komentarz
Która z informacji na stronie okazała się najbardziej pomocna przy organizacji wypoczynku na terenie Gminy Żarki?
Miasto i Gmina Żarki
42-310 Żarki, ul. Kościuszki 15/17
tel.: (34) 314 80 36
e-mail: poczta@umigzarki.pl