Strona główna » Turystyka » Kulinarna » Pieczonki, prażonki, duszonki
To różne nazwy tej samej potrawy. O jej charakterystycznym zapachu i smaku decyduje dobór składników, który w głównej mierze stanowią ziemniaki, cebula, marchewka, kiełbasa i boczek, a także buraczki czerwone oraz przyprawy. Aby przygotować je w tradycyjny sposób potrzebujemy żeliwny garnek i żar z ogniska. Poszczególne składniki po obraniu i pokrajaniu układamy warstwami w wyłożonym świeżymi liśćmi kapusty garnku. Doprawiamy do smaku każdą z nich, a na wierzchu kładziemy smalec, który przykryty ponownie liśćmi kapusty wypełnia po brzegi garnek. Kocioł należy dokręcić i osadzić w żarze przepalonych drewien. Potrawę dusi się przez 45 minut na leciutkim ogniu, aż wydostająca się woń z garnka potwierdzi gotowość potrawy do spożycia.
Specjalny żeliwny garnek z powodzeniem można nabyć na żareckim targowisku w każdą środę i sobotę przy ul. Piaski.
Pieczonki do zamówienia we wszystkich agrogospodarstwach lub dla grup w Przystani Leśniów lub do samodzielnego przygotowania
Wasze komentarze
wszystkich komentarzy: 0
dodaj komentarz
Która z informacji na stronie okazała się najbardziej pomocna przy organizacji wypoczynku na terenie Gminy Żarki?
Miasto i Gmina Żarki
42-310 Żarki, ul. Kościuszki 15/17
tel.: (34) 314 80 36
e-mail: poczta@umigzarki.pl