Tatarczuch na podium w Warszawie

Strona główna » Aktualności » Tatarczuch na podium w Warszawie

wielkość tekstu:A | A | A

Chleb Tatrczuch wypiekany przez Jadwigę Plesińską z Żarek zdobył III nagrodę w organizowanym po raz pierwszy Ogólnopolskim Konkursie na Najlepszy Produkt Lokalny Mój Rynek - Mój Produkt 2015. Wręczenie nagród odbyło się w minioną sobotę (16.05.) w Warszawie na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność.

Zgłoszenia do konkursu dokonał burmistrz Miasta i Gminy w Żarkach Klemens Podlejski. – Uzyskaliśmy dofinasowanie na modernizację targowiska z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, ale przecież na targu najważniejsze są produkty, w tym produkty lokalne, dlatego bez wahania powstał konkursowy wniosek – mówi burmistrz Klemens Podlejski.- Sam niejednokrotnie częstuje gości w urzędzie tym chlebem, zabieram go na spotkania z samorządowcami i zawsze tatarczuch zbiera dobre opinie.

Konkurs został ogłoszony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z marszałkami województw. Celem konkursu jest identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie wytwarzania lokalnych produktów rolno-spożywczych przeznaczonych do spożycia, rozpowszechnianie i wymiana wiedzy w tym zakresie i zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów, a co za tym idzie wzrost ich sprzedaży.

 

Kilka tygodni temu do Żarek na targ przyjechało jury złożone m.in. z pracowników Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego i Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Chleb przeszedł pozytywną ocenę na szczeblu województwa. Następnie został zgłoszony do krajowego finału i oceniony przez Ogólnokrajową Kapitułę Konkursową powołaną przez ministra rolnictwa. Blacha tatarczucha ważąca 7 km została dostarczona do Warszawy.

 

– Z radością usłyszałam, że chleb zdobył III nagrodę w kraju na 17 zgłoszonych produktów. To naprawdę duże wyróżnienie. Widać chleb posmakował jury – mówi uradowana  Jadwiga Plesińska z Żarek, producentka chleba. – To promocja dla chleba, Gminy Żarki i Województwa Śląskiego.

 

Laureaci konkursu wzięli udział w pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” i otrzymali bezpłatne stoisko w celu zaprezentowania swoich produktów. Piknik już za nami, ale warto wiedzieć, że chleb tatarczuch można kupić co środę i sobotę na żareckim targu. Tatarczuch to ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach. Zawsze można go kupić na targu w Żarkach na stoisku przy ul. Piaski u Jadwigi Plesińskiej. Tatarczuch jest nagrodzony Nagrodą Perłą w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Więcej o pikniku pod adresem:

http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Dobrej-zywnosci-nie-wolno-sprzedawac-tanio

(tekst: Katarzyna Kulińska-Pluta, fot. Agnieszka Kotwa Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego)

czytano: 1418 razy, źródło: turystykazarki.pl

drukuj zapisz do PDF poleć artykuł

Wasze komentarze

wszystkich komentarzy: 0 dodaj komentarz

Strona główna

Ankieta

Która z informacji na stronie okazała się najbardziej pomocna przy organizacji wypoczynku na terenie Gminy Żarki?

  • 17.9%
  • 42.9%
  • 14.3%
  • 10.7%
  • 14.3%
archiwum ankiet
Informacja o projekcie UE

Miasto i Gmina Żarki
42-310 Żarki, ul. Kościuszki 15/17

tel.: (34) 314 80 36
e-mail: poczta@umigzarki.pl

  • _d2098281341
  • _d2057671341
  • _d2023411341
  • _d2088431341
  • _d2072301341
  • _d2027691341
Turystyka Żarki – portal poświęcony szeroko pojętej tematyce turystycznej na terenie Gminy Żarki oraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Informacje o miejscach noclegowych, lokalach z gastronomią, wyznaczanie tras wędrówek, mapy szlaków turystycznych, propozycje spędzenia wolnego czasu, opisy atrakcji na jurze i wiele innych przydatnych informacji.
Facebook
Zapytanie
Poleć stronę
Księga gości
Zobacz wpisy